I en tid där internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet erbjuder ett sammelsurium av fakta och faktoider, vetenskap och pseudovetenskap, välbelagda teorier och konspirationsteorier, brukar skolans läromedel ses som en garant för sanning och objektivitet....
Biologisk evolution III: Djurrikets indelning och evolutionen
Kapitel nio behandlar djurrikets indelning i ett evolutionärt perspektiv. Man har en figur över de olika huvudkategorierna (stammarna eller fyla) av djur arrangerade i ett utvecklingsträd baserat på deras anatomi. Figuren har formen av ett träd.
Kommentar
Det vore här på sin plats att påtala att alla dessa djurfyla påträffas i ett och samma geologiska lager (Kambrium) utan spår av någon föregående utveckling, att av de idag existerande 36 fyla är det endast nio som inte påträffats redan i detta tidiga lager (och dessa nio är huvudsakligen mikroskopiskt små parasiter som knappast förväntas bevaras i form av fossil) och att antalet nutida fyla är betydligt färre än de som påträffats i detta lager. Mångfalden på fylumnivå förefaller alltså ha varit större när djuren först uppträder i fossilen (i samband med ”den kambriska explosionen” som anses ha skett för ca 540 miljoner år sedan) än den är i våra dagar.
***
Kapitel 10 utgör en ingående genomgång av evolutionsteorin. Författarna inleder avsnittet med att konstatera att ”[n]är man talar om evolution måste man ha klart för sig att den inte har något förutbestämt mål.”
Kommentar
Detta är inget påstående som är baserat på vetenskap utan på naturalistisk filosofi – det finns inget sätt att belägga det med hjälp av den vetenskapliga metoden.
Göran Schmidt