Trodde medeltidens kristna att jorden var platt? Torterades och fängslades Galileo? Brändes Bruno på bål för sin vetenskapliga uppfattning? Har kyrkan och vetenskapen präglats av konflikt? Svaret på alla dessa (och många andra liknande frågor) är ett nej. Den populära...
Myten att den tidiga kyrkan motarbetade sin tids vetenskap
Myten säger: Den tidiga kyrkan (från cirka 100-400 e Kr) hindrade vetenskapens utveckling genom att vara alltför världsfrånvänd och ”andlig”. Detta ledde också till att man ibland förföljde och dödade personer som sysslade med antik vetenskap. Det främsta exemplet på detta är Hypatia, en kvinnlig matematiker och naturfilosof som mördades av en kristen mobb år 415.
Men sanningen är att: Hypatia blev mördad av en mobb år 415, men att detta var av politiska skäl, inte på grund av hennes vetenskap. Vetenskapshistoriker menar att den tidiga kyrkan visserligen inte fokuserade på naturen eller vetenskap, men att den ändå – i motsats till den omgivande kulturen – gynnade den vetenskapliga utvecklingen.
”Ingen institution eller kulturell kraft under den patristiska tiden [dvs kyrkofädernas tid] erbjöd mer uppmuntran till att undersöka naturen än den kristna kyrkan. Dåtidens icke-kristna kultur var inte mer vänligt inställd till oegennyttiga spekulationer om kosmos än den kristna kulturen. Därav följer att den kristna kyrkans närvaro snarare förbättrade än skadade den naturvetenskapliga utvecklingen.”[1]
”Hennes [Hypatias] död hade allt att göra med lokal politik och praktiskt taget inget med vetenskap att göra.”[2]
Mats Selander
[1] David C Lindberg, “That the Rise of Christianity was Responsible for the Demise of Ancient Science”, i Ronald L. Numbers (red), Galileo Goes to Jail and Other Myths about Science and Religion (Cambridge: Harvard University Press 2010), s 17.